top of page
Sasja Friedrichs . 
Vrije vormgever .

Senior Docent Mode & Interieurstyling .
Concept & Styling . 
 
IMG_7433%20(2)_edited.jpg

Julie Artisans, New York 2009:

''Dutch artist/designer Saptenno experiments with common, "flexible" materials that she transforms into 3-dimensional necklaces and bracelets. She has explored Tyvek (an indestructible paper-like fabric used for insulation) and fleece, as well as bicycle inner tubes.

A graduate in visual arts, textiles and fashion, she has written and lectured about her processes in many venues in The Netherlands, including the annual course for the Fries Museum in Leeuwarden. In 2003 Saptenno was nominated for Best Product Design by the Vormgevingsprijs Friesland. She has exhibited extensively in museums, galleries and public spaces throughout the country''.

Material Addict.
''I feel amazed and find it beautiful if shapes, so to speak, 'grow' when I edit the material or take it out of its original context. I like to recycle, re-use old materials, and that's why I often choose everyday materials. I also find pleasure in the playful and ordinary things that I encounter in everyday life. Arts and crafts have my attention and I'm fascinated by flexible materials. No rigid concepts, I rather work from intuïtion, passion and ethusiasm''

Passie.

Nadat ik in 1996 was afgestudeerd aan de NHL/HBO Tehatex met een specialisatie in modestyling en textiel, ging ik aan de slag als freelance vormgever (VES). Tegelijkertijd had ik een parttime baan in het textielatelier van de Hogeschool Leeuwarden. Daarna heb ik twee jaar lang exposities en standontwerpen gemaakt voor het CBK, oftewel het Centrum Beeldende Kunst.

Liefde voor vormgeving en presentatie ontstond eind jaren 80, tijdens mijn werk als etaleuse bij Vroom en Dreesmann en Intratuin. In 2001 werd dit vakgebied, commerciële (mode) presentatie, het begin van mijn loopbaan als docent op het mbo. 

 

Ik ben opgeleid tot docent Beeldende Vakken met als specialisatie Mode & Textiel. Ik volgde modules styling en trendwatching van Joke Lunsing (destijds o.a. Burg Consultancy) en volgde een stylingstage bij het Zweedse Lazy Lady (Hermie Meerman) in Amsterdam. 

Mijn vooropleidingen waren gericht op Mode realisatie, grafische vormgeving en ruimtelijke presentatie. Praktijkervaring deed ik op via o.a. de Drents Groningse Pers (illustratie/opmaak) en standbouw en etaleren bij Standbouw Boter. 

 

Vrije vormgeving (VES later BNO) is een term die staat voor (conceptueel) ontwerpen op het gebied van sieraden, mode, textiel, product en interieur. Werken met textiel, flexibele materialen, hergebruik/up-cycling staat hierin voor mij centraal.

Mijn liefde voor re-use en up-cycling ontstond in 1992 nadat ik een reis door Indonesië maakte en twee maanden verbleef in een kampong op de Molukken. Geraakt en geïnspireerd door van 'niets - iets maken', een basale noodzaak in het leven van de locals, heeft voor mij het vertrekpunt bepaald in alles wat ik maak en maakte op het gebied van sieraden en textiel.

Ik geniet er van wanneer vormen als het ware groeien in mijn handen, doordat ik een bestaand materiaal bewerk of het uit zijn oorspronkelijke context haal. 

Met mijn afstudeerwerk, Tyvek thermofixatie, een vondst, gaf ik tot 2004 workshops en lessen voor o.a. Zijdelings in het TextielMuseum, in Kunstencentra, aan docentengroepen en voor Textiel Plus.

Voor Textiel Plus magazine heb ik op uitnodiging van, destijds bestuursvoorzitter, Janneke Gelling, ca. vijf jaar een bijdrage geleverd als bestuur- en redactielid. Naast ervaring en kennis kreeg ik toegang tot een groot netwerk.

Ik bleef mij ontwikkelen en nam deel aan meerdaagse masterclasses van prominenten op textielgebied zoals Dr. Kate Well, senior lecturer Fashion & Textilles, College of Arts England en Joy Boutrup, textille engineer en chemist uit Denemarken. 

 

In 2001 is mijn ontwerp BULB sjaal (1997), gemaakt van gerecyclede PET-fleece, genomineerd voor de Vormgevingsprijs in de categorie Best Product Design. De hoofdprijs won ik niet, deze ging naar Marcel Wanders, Hella Jongerius en Jurgen Bey. Wel maakte ik een jaar later deel uit van de jury. 


Mijn BULB-sjaal dook 12 jaar later op in twee trendboeken van CO-OKBOOK. Allerlei publicaties samen deden mij realiseren dat ik een ontwerp had gemaakt dat meervoudig duurzaam bleek te zijn. 

 

De BULB-sjaal en mijn sieraden zijn door de jaren heen wereldwijd te zien en te koop geweest. Veelal produceerde ik ze zelf maar er zijn ook jaren geweest dat ik de productie elders onderbracht en mijn sieraden met agent Nicolette Brunt uit Rotterdam samenwerkte. Nicolette verzorgde de verspreiding van mijn commerciële sieradencollectie in Nederland en Europa. 

Bij Yksi in Eindhoven had ik in 2001 mijn eerste solo expositie in het Sieradenkabinet.
Er volgenden exposities in het door Lidewij Edelkoort opgerichte Design Huis en meer. 

Ik bleef een verbinding houden met Yksi in Eindhoven en jaren later deed ik mee aan de door Yksi's, Leonne Cuppen, gecureerde reizende tentoonstellingen Dutch Bike, ReUse, Second Live in Amman Jordanië, Design Act Moskou, Bratislava, Barcelona Design Week, Budapest Design Week, Dutch Bike Brussel, Dutch Bike Tunis, Kiev en Tallinn.

In 2009 nam ik met een designers collectief deel aan de Dutch Design Week. Hierna bereikten mijn ontwerpen ook New York, Houston en Chicago (Morlon Sinoway) en de Italiaanse Vogue. 


Hier lees je meer over waar mijn producten nationaal en internationaal zijn geëxposeerd en verkocht. ​

Ondertussen ben ik 20 jaar parttime verbonden aan het Deltion College in Zwolle als senior docent en ontwikkelaar op het gebied van onderwijs, vormgeving, interieurstyling en mode. Recent is daar de component Proto Zwolle en Deltion DMI Expo aan mijn takenpakket toegevoegd. Een werkveld waar ik mijn ervaring en drive als vormgeven van exposities met veel enthousiasme voor inzet. 

bottom of page