top of page
amman.jpg

2013 - Yksi organiseert tentoonstelling Dutch Bike in Barcelona.

 

Yksi Ontwerp Eindhoven organiseert de tentoonstelling ‘Dutch Design Bike’ van 11 juni t/m 26 juli  2013, tijdens de Designweek in Barcelona. De expositie bestaat uit twaalf bijzondere rijwielen en een collectie objecten bestaande uit fietsonderdelen of geïnspireerd door de fiets. Stuk voor stuk ontwerpen van Nederlandse designers.

 

Van handtasje en karpet gemaakt van fietsbanden, tot stoelen gemaakt van fietsframes. Yksi toont in Barcelona een verzameling verrassende objecten. Deze creatieve uitingen vormen deels een reactie op de massaproductie en de wegwerpmaatschappij. In ieder geval helpen ze de bezoeker om op een andere manier naar de realiteit te kijken of de omgeving te beleven. Daarnaast worden twaalf bijzondere fietsen gepresenteerd, van de snelste ligfiets tot een zelf in elkaar te zetten fiets. De expositie reisde voorheen al naar Bratislava, Moskou, Tallinn, Brussel, Tunis, Budapest en Kiev.

Over de deelnemende ontwerpers:

Sasja Saptenno ontwerpt accessoires die je van vorm kunt veranderen. De rubberen binnenbanden nodigen uit tot het creëren van allerlei organische vormen. Het rubber bloemenkleed van Jacqueline Petit is gemaakt van fietsbinnenbanden. Hedwig Hulshof laat haar project ‘Mierenevolutie’ zien, een serie van 10 mieren gemaakt van fietsbanden. Doreen Westphal maakt van ongewone materialen, zoals gebruikte fietsbinnenbanden, producten met een ruige maar aantrekkelijke uitstraling. Jeanette Turkenburg toont een fotoboek dat de Nederlander en zijn fiets in beeld brengt, door stad en land en in allerlei omstandigheden. Jan Willem van Breugel maakt tassen en accessoires op basis van hergebruikte fietsonderdelen. Goof van Beek heeft een kruk gemaakt van oude fietsbinnenbanden. Rico Souren zag een stoel in een afgedankte fiets. Door de opgepompte fietsbandzitting heeft de stoel een comfortabele zit. Christiaan Lebens heeft een fietsframe in mootjes gehakt waardoor er een stoer halssieraad ontstaat.

Marsja van der Ven creëert de meest fantastische dierfiguren vervaardigd uit verlichtings onderdelen van de fiets. Jonas Samson maakt unieke iPhone hoesjes. de klant levert een eigen ontwerp aan die vervolgens tot leven gebracht wordt via de nieuwste 3D printing technologieën. Yksi Ontwerp toverde een fietsbel om in een soort speeldoosje, door de belbeweging te maken klinkt er geen belgeluid maar rent de hond achter de worst aan of fietst de eenzame fietser een rondje. Daarnaast toont Yksi Ontwerp de Corrugated Chair. 162 golfkartonnen platen van 5 mm worden in een stoelcontour gestapeld. Gebruikte fiets verpakking dozen krijgen een nieuw leven. Van de in Nederland wonende Amerikaanse schrijfster en fotografe Shirley Agudo is een boek te zien over de fascinerende Nederlandse fietscultuur. Goudsmit Marloes van Geel daagt zichzelf uit sieraden te ontwerpen die op een volledig nieuwe manier gedragen kunnen worden. Haar sieraden zijn gebaseerd op fietsbanden. En Elena Schadel Design heeft een alfabet ontwikkeld uit fietsonderdelen.


De expositie Dutch Bike is te zien in DHUB, Plaça de les Glòries Catalanes, 37-38  08018 Barcelona. De Design Hub Barcelona is dé ontmoetingsplek voor design in Barcelona en thuisbasis van het Barcelona Design Museum. De tentoonstelling is een initiatief van de Nederlandse Ambassade Spanje en onderdeel van de Barcelona Design Week (BCN) die plaatsvindt van 11 juni tot en met 21 juni 2013. Deze achtste editie van BCN staat in het teken van Design Visie 2050, een zoektocht naar mogelijkheden en antwoorden voor de toekomst op design gebied. Voor dit jaar is Nederland het gastland. Officiële opening 11 juni 18.00 uur.

Met dank aan: Yksi Ontwerp, De Nederlandse Ambassade, Vanmoof, Bough Bike, BlackStarBikes, Beixo en Spiked Cycles.

www.yksi.nl

bottom of page